SALAUS

Tiedätkö tällä hetkellä missä yrityksesi tiedostot sijaitsevat tai kenellä on pääsy tiedostoihin? Pystytkö määrittelemään yrityksen tieto-omaisuuden sijainnille fyysisiä tai virtuaalisia rajoja? Paras ratkaisu edellä mainittuihin haasteisiin löytyy tiedostojen salauksesta.

Tiedostojen salaus on hyvä tapa estää luvaton pääsy tiedostoihin. Yleensä salaus toteutaan joko Windowsin Bitlocker ohjelmalla tai MacOS:n Filevault ohjelmalla. Ohjelmat salaavat päätelaitteen tiedostot ja salaus puretaan käyttäjän kirjautuessa päätelaitteeseen. Ratkaisu tarjoaa suojaa tiedostoille mikäli päätelaite päätyy vääriin käsiin, koska tiedostot ovat salattuja kunnes laitteelle kirjaudutaan oikealla käyttäjätunnuksella.

Edellä mainittu salausratkaisu ei kuitenkaan tarjoa suojaa tiedostoille, jotka sijaitsevan USB-tikuilla tai verkkolevyillä. Koska salaus puretaan käyttäjän kirjautuessa päätelaitteelle, eivät tiedostot ole myöskään turvassa mikäli haitallinen toimija pääsee tunkeutumaan päätelaitteeseen.

Kattavampi ratkaisu on käyttää tiedostopohjaista salausta. Tiedostopohjaisessa ratkaisussa tiedostot salataan ja tiedostoja käyttäville päätelaitteille jaetaan salauksen purkamiseen tarvittavat avaimet. Päätelaitteet joilla tarvittavia avaimia ei ole, eivät voi avata salattuja tiedostoja. Tiedostopohjainen salaus myös muodostaa automaattisesti virtuaalisen rajan organisaation tieto-omaisuudelle.